ابیات پنهان واژه های گم شده :جهان ملک خاتون
12111400 | ابیات پنهان، واژه های گم شده | با هنگامه عباسی | در بارۀ هنگامه عباسی
در این برنامه هنگامه عباسی به معارفه شاعره بزرگ هم عصر حافظ جَهانْمَلِک خاتون پرداخته است
جَهانْمَلِک خاتون دختر جلال الدین مسعودشاه اینجو،شاهدخت و بانوی شاعر ایرانی است که در نیمه دوم سده هشتم هجری میزیست. او هم دوره با حافظ و عبید زاکانی بود و با عبید زاکانی مشاعره و رودررویی داشتهاند. وی از نظر کمیت ابیات، بیش از هر شاعر زن دیگری در تاریخ ادبیات ایران تا قرن حاضر شعر سروده است. وفات جهانملک خاتون بعد از سال ۷۸۴ (قمری) اتفاق افتادهاست. اشعار او به زبانهای فرانسوی، ایتالیایی و انگلیسی ترجمه شدهاند.
یکی از نخستین کسانی که به معرفی جهانملک خاتون پرداخت، ادوارد براون بود، هرچند او به نسخهای ناقص از دستنویس دیوان جهان دسترسی داشته است. سپس سعید نفیسی و ذبیحالله صفا در آثارشان به دو نسخه از دیوان جهان در کتابخانه ملی پاریس اشاره کردهاند. دیگر اطلاعاتی که ما از زندگانی و احوال او در دست داریم، مختصری از تذکرههای شعراست و دیگر اطلاعاتی که خود او در دیباچه دیوان و در خلال اشعارش به آن پرداخته است. مقدمهای که بهصورت یک خودزندگینامه مختصر در دیباچه دیوانش به قلم خود نوشته، شاید یکی از مهمترین قطعات ادبی در نوع خود از نویسندگان ایران پیشامدرن باشد.
شعرهای او مانند آثار بسیاری از دیگر سرایندگان قرن هشتم هجری، تحتالشعاعِ اشعار حافظ بوده، و شاید زن بودن او نیز در این موضوع مؤثرتر بوده است